aufguss, löyly

opgieting gaaiten en zwaaiten

Opgieting, aufguss, löyly

Opgieting, aufguss, löyly of zoals wij het in Groningen noemen “gaaiten en zwaaiten”, is niet meer weg te denken in de moderne sauna.

Het “gaaiten en zwaaiten”

Zoals de Finnen vele duizenden jaren geleden al ontdekten, geeft een scheut water op hete stenen van de saunakachel een hitteshot. Hiermee verspreiden de hete waterdeeltjes zich zeer snel door de ruimte om vervolgens op uw huid neer te slaan. Deze intense hitte noemen de Finnen löyly. Het effect is dat de huid extra hard begint te zweten. Deze hitte en de geursensaties worden als weldaad ontvangen.

Het “gaaiten en zwaaiten” is dagelijks om 20.30. Van donderdag tot en met zondag ook om 16.30 uur.

Honingscrub

Regelmatig  wordt het “gaaiten en zwaaiten” gecombineerd met een honingscrub. Bij de honingscrub smeert u zich in met honing, dit desinfecteert, heelt en verzacht je huid. Elke maand  gebeurt dit op de volgende dagen: 3, 13 en 23. Valt dit op dinsdag of woensdag dan is het altijd om 20.30 uur. Valt het op donderdag t/m zondag, dan wordt het altijd om 16.30 u.en 20.30 u. uitgevoerd.

Menthol kristallen

In de stiltesauna strooien we om 14.00 en om 19.00 menthol kristallen over de saunakachel. Menthol kristallen werken sterk verfrissend en verkoelend. Voor astmapatiënten kunnen menthol kristallen een verademing zijn. Vooraf wordt er water over de zoutblokken gegoten om het zout vrij in de saunaruimte te krijgen, wat weer een ontslijmende invloed heeft op longen en bijholten.